14 Αυγούστου 1974: 48 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Αττίλα ΙΙ

Νεα


Μαύρη επέτειος η σημερινή, καθώς στις 14 Αυγούστου του 1974 ξεσπούσε ο δεύτερος Αττίλας. Λίγες ώρες μετά, το 36% της Κύπρου βρισκόταν υπό τουρκική κατοχή. Περισσότεροι από 5.000 νεκροί, περίπου 2.500 συνολικά οι αγνοούμενοι και 200.000 εκτοπισμένοι, πρόσφυγες μέσα στην ίδια την πατρίδα τους. Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός εκείνων των ημερών, με τη μνήμη να παραμένει ακόμα ζωντανή στην πολύπαθη μεγαλόνησο.

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974 ο ταγματάρχης της Εθνικής Φρουράς Τάσος Μάρκου έμεινε μόνος του σε ένα από τα υψώματα της Μιας Μηλιάς, εκεί που είχε στηθεί η τελευταία γραμμή της ελληνοκυπριακής άμυνας πριν από την Αμμόχωστο. Είχε μόλις ξεκινήσει η δεύτερη τουρκική εισβολή κατά της Κύπρου.

«Η λέξη κόλαση είναι μικρή για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατούσε. Έβλεπες μόλις πέντε με δέκα μέτρα μπροστά σου από τη σκόνη, τις εκρήξεις και την αεροπορία. Εκεί ήταν η κύρια προσπάθεια των Τούρκων», λέει ο λοχαγός της Εθνικής Φρουράς Ανδρέας Στυλιανίδης.

Από εκείνη την ημέρα έως και σήμερα ο Τάσος Μάρκου αγνοείται. Όπως και περίπου ακόμα 1.000 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, στρατιωτικοί και πολίτες. Ο αξιωματικός της Εθνικής φρουράς Παναγιώτης Αδάμου, ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε με τον Μάρκου.

«Επέμενα να φύγει και ο ίδιος, διότι πολλοί είχαν αρχίσει να υποχωρούν. Μάλιστα του είπα: «Ταγματάρχα αν δεν λυπάσαι τίποτα άλλο, σκέψου τουλάχιστον τα παιδιά σου». Αυτό τον εξαγρίωσε. Τούτη ήταν η…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr