Φωτοβολταϊκά, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια – Πώς αλλάζει την καθημερινότητά μας το σχέδιο της Κομισιόν

Οικονομια


Την διάθεση 300 δισ. ευρώ (REPowerEU) για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή καλεί τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εργαλειοθήκη για τις τιμές ενέργειας, η οποία περιέχει μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας που πληρώνουν οι ευρωπαίοι καταναλωτές.

Ακόμη, μια σειρά από βραχυπρόθεσμα μέτρα τίθενται στη διάθεση των κρατών μελών και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τώρα και κατά την επόμενη περίοδο θέρμανσης, ήτοι:

  • Φυσικό αέριο: Προσωρινή επέκταση της ρύθμισης των τιμών τελικού καταναλωτή
  • Αγορές ηλεκτρικής ενέργειας: Επιλογές παρέμβασης για τα κράτη μέλη
  • Μέτρα ΕΕ για την περίπτωση πλήρους διακοπής παροχής αερίου
  • Σχεδιασμό αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για το μέλλον

Επιπλέον, στον τρίτο άξονα του σχεδίου απεξάρτησης από τα ρωσικά καύσιμα, η Κομισιόν προτείνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες και ταράτσες σπιτιών, γραφείων, καταστημάτων και επιχειρήσεων.

Καλεί δε τα κράτη – μέλη να μειώσουν τους χρόνους αδειοδότησης τέτοιων εγκαταστάσεων.

Βάσει των υπολογισμών, η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Ηλιακών Στεγών», εφόσον οδηγήσει στην παραγωγή 15 τεραβατώρων ενέργειας, θα επιτρέψει την εξοικονόμηση επιπλέον 2,5 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Παρόλο που το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την τελευταία δεκαετία, μόνο το το 5% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ το 2020…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr