Φυσικό αέριο: Αποφασίζουν οι υπ. Ενέργειας για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης – Τι προτείνει η Ελλάδα

Οικονομια


Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι υπουργοί Ενέργειας στις Βρυξέλλες με στόχο να συμφωνήσουν στις επόμενες κινήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια. Παράλληλα, ο έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  προτείνει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, οι υπουργοί Ενέργειας αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το ενεργειακό μετά τα τρία ουσιαστικά σχέδια που παρουσιάστηκαν.

Το πρώτο που παρουσίασε η Κομισιόν, το οποίο απορρίφθηκε γιατί τα κράτη μέλη ήθελαν τροποποιήσεις, βελτιώσεις. Παρουσιάστηκε δεύτερο σχέδιο την Κυριακή το μεσημέρι και χθες Δευτέρα (25/7) παρουσιάστηκε μία τρίτη συμβιβαστική λύση και εκεί φαίνεται ότι καταλήγουν και ότι έχουν συμφωνήσει τα κράτη-μέλη. Αλλά αν δεν πουν το τελικό “ναι” οι υπουργοί δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Νωρίτερα, το Γερμανικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι σε συμφωνία κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των “27” από τη Ρωσία. Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023.

Το 15% στη μείωση κατανάλωσης…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr