Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν – Ο πλέον καταστροφικός τα τελευταία 20 χρόνια (video)

Νεα


Τουλάχιστον 1.000 νεκρούς και 1.500 τραυματίες άφησε πίσω του ο πλέον καταστροφικός σεισμός των τελευταίων 20 ετών στο Αφγανιστάν. Τα 6,1 ρίχτερ έπληξαν τα ξημερώματα το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, ισοπεδώνοντας τα πάντα. Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην επαρχία Πακτίκα, όπου χιλιάδες πλινθόκτιστα σπίτια διαλύθηκαν.

Απελπισμένοι πολίτες προσπαθούν να ξεθάψουν κάτω από τα συντρίμμια, τους αγαπημένους τους. Κατολισθήσεις απέκοψαν ολόκληρες περιοχές και χιλιάδες πλινθόκτιστα σπίτια διαλύθηκαν.

Τα 6,1 Ρίχτερ έπληξαν στη μία τα ξημερώματα στην Πακτίκα του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, αφήνοντας πίσω θρήνο και πόνο.

Ο Μαουλάουι Σαραφούντιν, υφυπουργός Διαχείρισης Καταστροφών του Αφγανιστάν, δήλωσε: «Θα δοθούν 1.116 δολάρια σε κάθε οικογένεια θύματος και 558 δολάρια μετρητά στις οικογένειες με τραυματίες ως επείγουσα βοήθεια».

Με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, έγινε αισθητός ως το Πακιστάν και την Ινδία. Η επιχείρηση διάσωσης δύσκολη καθώς το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν, αφότου πέρασε στον έλεγχο της οργάνωσης πέρυσι.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε για τα θύματα και δήλωσε: «Προσεύχομαι για εκείνους που έχασαν τη ζωή τους αλλά και τις οικογένειές τους. Εύχομαι με τη βοήθεια όλων, να ανακουφιστούν τα βάσανα του Αφγανικού λαού».

Με…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr