Φινλανδία & Σουηδία στο κατώφλι του ΝΑΤΟ – Τα βλέμματα στη στάση της Τουρκίας

Νεα


Με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικείμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας, συνεχίζεται σήμερα στο Βερολίνο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Προβληματισμούς προκαλεί η στάση της Άγκυρας, η μόνη χώρα που φαίνεται να προβάλλει αντιρρήσεις. Τη στήριξη της Ελλάδας εκφράζει ο Νίκος Δένδιας.

Ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας η επιθετικότητα και οι απειλές του Βλαντιμιρ Πούτιν αναγκάζουν τους γείτονές του Φινλανδία και Σουηδία να αλλάξουν στάση.

«Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, ναι. Και τώρα πρέπει να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί είχαμε συζητήσεις και τώρα παίρνουμε αποφάσεις. Και αναμφίβολα θα υποβάλουμε αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο πρόεδρος της Φινλανδίας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γατί βιάζονται ο Σάουλι Νιινίστο απάντησε: «δεν θα έλεγα ότι φοβόμαστε, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα γεγονότα και σίγουρα υπάρχουν ανησυχίες. Ποιες είναι οι αντιδράσεις της Ρωσίας; Αυτό έχει επίσης συζητηθεί διεξοδικά στη Φινλανδία. Έχουμε συζητήσει διάφορα είδη προκλήσεων και απειλών και πώς θα απαντήσουμε σε αυτά».

Και ενώ στο νησί Γκότλαντ στην Βαλτική Σουηδοί στρατιώτες λαμβάνουν μέρος σε στρατιωτική άσκηση οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν στο Βερολίνο, αποφασισμένοι να πουν ναι στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Όλοι, εκτός της…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr