Τόγκο: Ο στρατός σκότωσε κατά λάθος επτά αμάχους

Νεα


Ο στρατός του Τόγκο αποκάλυψε χθες Πέμπτη ότι οι δικές του δυνάμεις ευθύνονταν για πρόσφατη έκρηξη στον βορρά, η οποία είχε συνέπεια να σκοτωθούν επτά άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι δύο (όλα τα θύματα ήταν έφηβοι), εξηγώντας πως θεωρήθηκε κατά λάθος πως επρόκειτο για τζιχαντιστές.

Η έκρηξη σημειώθηκε στον νομό Τον, κοντά στα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο, από όπου η δράση τζιχαντιστών του Σαχέλ απειλεί να εξαπλωθεί σε παραθαλάσσια κράτη της δυτικής Αφρικής. Μονάδες των ένοπλων δυνάμεων του Τόγκο έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην περιοχή αυτή για την αποτροπή του κινδύνου να υπάρξει μετάσταση της τζιχαντιστικής απειλής.

Την Κυριακή, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο στρατός διαβεβαίωνε πως άρχισε να διενεργεί έρευνα «για να διαλευκανθούν οι συνθήκες της έκρηξης αυτής και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι». Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας του Τόγκο, ο στρατηγός Ντατζά Μαγκαναουέ, αποκάλυψε χθες πως το συμπέρασμα στο οποίο οδήγησε η έρευνα ήταν πως στρατιωτικό αεροσκάφος έπληξε κατά λάθος αμάχους. «Τη νύχτα της 9ης προς 10η Ιουλίου, περί τις 01:30 (σ.σ.: 04:30 ώρα Ελλάδας), έκρηξη είχε πολλά θύματα στο χωριό Μαργκμπά, στον νομό Τον», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Πρόσθεσε πως ο στρατός είχε «πληροφορίες» πως επρόκειτο να γίνει «παρείσφρηση οπλισμένων συμμοριών που σκόπευσαν να διαπράξουν τρομοκρατικές ενέργειες» εναντίον κοινοτήτων στην περιοχή. «Λόγω του άμεσου κινδύνου», συνέχισε,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr