ΤτΕ: «Φουσκώνει» το έλλειμμα στο ισοσύγιο τρεχουσών συναλλαγών – Έφτασε τα 6,4 δισ. ευρώ στο γ’μηνο

Οικονομια


Επανέρχεται ο «εφιάλτης» του ελλείμματος στις διεθνείς συναλλαγές της χώρας μας, καθώς αυξάνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες λόγω της αναθέρμανσης της οικονομίας και των αυξημένων εισαγωγών οι οποίες υπερτερούν των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα δείχνουν σημαντική αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και το Μάρτιο, με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο 2022 να διαμορφωθεί στα 6,4 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 3,8 δισ. ευρώ (περίπου 68%).
Επιμέρους το Μάρτιο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 880,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,3 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι:
-Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2022, αυξήθηκε σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών και, σε μικρότερο βαθμό, των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία ως ένα βαθμό καλύφθηκε από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.
-Το Μάρτιο 2022 το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 880,9 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και διαμορφώθηκε σε 2,3δισεκ. ευρώ.
Η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη – σε απόλυτους όρους – από εκείνη των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 34,3% σε τρέχουσες τιμές (και οριακά κατά 0,7%…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr