Το Τσέρνομπιλ μετά την εισβολή των Ρώσων: Οδοιπορικό της ΕΡΤ ως το ραδιενεργό «κόκκινο δάσος»

Νεα


Αποκλειστικές εικόνες  από το στοιχειωμένο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και την εγκαταλελειμένη πόλη Πριπυάτ, εξασφάλισε το συνεργείο της ΕΡΤ και η Κάτια Αντωνιάδη περνώντας τη ζώνη αποκλεισμού. Βανδαλισμούς και λεηλασίες  άφησαν τα ρωσικά στρατεύματα που εισήλθαν στην περιοχή στις 25 Φεβρουαρίου, 36 χρόνια μετά το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ στον τέταρτο αντιδραστήρα του πυρηνικού εργοστασίου.

Με οδηγό τον Bespaliy Mykola Vasyliovych, διευθυντή του κέντρου μετρήσεων ραδιενέργειας DSP Ecocenter, η κάμερα της ΕΡΤ εισήλθε στο επιχειρησιακό κέντρο eco center, ζώνη όπου υπάρχει αυτόματο σύστημα ελέγχου της ραδιενέργειας με 39 αισθητήρες Γ’  και 19 στατικούς σταθμούς οι οποίοι παίρνουν δείγμα του αέρα και κάνουν ανάλυση.

Το  ραδιοχημικό εργαστήριο παραδόθηκε σε απόλυτο χάος, αλλά σήμερα πάλι δουλεύει.

«Μας κλέψανε τους σκληρούς δίσκους από τους υπολογιστές, μας έκλεψαν τις κάρτες μνήμης και τις οθόνες, κάποια αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούσαμε για να μετρήσουμε τη ραδιενέργεια, αλλά το πιο μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι εφόσον έκλεψαν τις κάρτες και τους σκληρούς, έκλεψαν και το πρόγραμμα ασφαλείας για αυτόν τον εξοπλισμό», δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου.

Το Τσερνόμπιλ βρίσκεται στη συντομότερη διαδρομή από τη Λευκορωσία προς το Κίεβο. Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη ζώνη αποκλεισμού, καταστρέφοντας σημαντικές υποδομές. Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τους εργαζομένους του εργοστασίου, αναγκάζοντας τους να δουλεύουν επί 35…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr