Το πρώτο Champions League δεν το ήθελε η UEFA

Αθλητικα


Ξέρετε ότι το Champions League, το οποίο η UEFA θέλει να το διαφυλάξει με κάθε τρόπο, στην παρθενική μορφή το 1955, ήταν μια ιδέα της εφημερίδας Equipe και λίγο έλειψε να διοργανωθεί από τα μεγάλα κλαμπ της εποχής; Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την πρώτη συναρπαστική σεζόν του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, με τους πιονιέρους της εποχής να οραματίζονται, να μπλοφάρουν και να πετυχαίνουν αυτό που 70 χρόνια καθηλώνει την Ευρώπη.

Αν ο μεγάλος εχθρός της UEFA είναι η ευρωπαϊκή Super League που ήθελαν να προωθήσουν τα πιο μεγάλα κλαμπ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, θα πρέπει να ξέρετε ότι το ίδιο το Champions League, στην πρώτη μορφή του πριν από σχεδόν 70 χρόνια, δεν ήταν παρά μια ευρωπαϊκή σούπερ λίγκα, την οποία μάλιστα η ευρωπαϊκή ομοσπονδία στην αρχή δεν ήθελε να διοργανώσει!

Καθώς Ρεάλ και Λίβερπουλ ετοιμάζονται για τον 67ο τελικό (30ός για τη διοργάνωση με το φόρματ του Champions League) που θα αναδείξει στο Παρίσι τη νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, αν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, θα δούμε ότι όλα ξεκίνησαν από το πάθος δυο δημοσιογράφων της Equipe. Πράγματι, η κορυφαία γαλλική αθλητική εφημερίδα πρωταγωνίστησε στη δημιουργία της διοργάνωσης που θα προσέφερε ανεπανάληπτες στιγμές στους Ευρωπαίους ποδοσφαιρόφιλους, με το ποδόσφαιρο να μετατρέπεται σε μπίζνα δισεκατομμυρίων.

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπως λέγαμε παλιότερα το Champions League, γεννήθηκε στο μυαλό του Ζακ Φεράν (1920-2019), αρχισυντάκτη της Equipe και διευθυντή του France Football και του Γκαμπριέλ Ανό (1889-1968) μιας εμβληματικής μορφής του γαλλικού ποδοσφαίρου και αργότερα της δημοσιογραφίας (12 φορές διεθνής στα πρώτα χρόνια της εθνικής Γαλλίας, προπονητής, τεχνικός σύμβουλος και τελικά δημοσιογράφος, που εμπνεύστηκε εκτός των άλλων και το βραβείο της Χρυσής Μπάλας για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς).

Η διοργάνωση του Κυπέλλου Νότιας Αμερικής το 1948, πρόγονος του Copa Libertadores ήταν αυτό που τους άναψε το λαμπάκι, αν και διεθνή τουρνουά στην Ευρώπη μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50, υπήρχαν ουκ ολίγα.

Το Challenge Cup ήταν ένα τουρνουά μεταξύ των ομάδων της Αυστροουγγαρίας, το οποίο αργότερα μετατράπηκε σε Mitropa Cup (συμμετείχαν τα κλαμπ της κεντρικής Ευρώπης), ενώ το 1930 με πρωτοβουλία της Σερβέτ, έγινε το πρώτο τουρνούα πρωταθλητών Ευρώπης. Το κατέκτησε η ουγγρική Ουίπεστ. Το 1949 εμφανίστηκε το Latin Club, όπου συμμετείχαν ομάδες της νότιας Ευρώπης και ήταν επίσης ένα τέτοιο τουρνουά.

Ο Φεράν στη διαρκεία του σχεδόν εκατονταετή βίου του είχε την ευκαιρία να διηγηθεί (και να γράψει) τη συναρπαστική ιστορία των πρώτων χρόνων της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων οποιουδήποτε σπορ, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.

Ο Ζακ Φεράν, νεαρός συντάκτης της Equipe, μαζί με τον Γκαμπριέλ Ανό οραματίστηκαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, δηλαδή το Champions League
Ο Ζακ Φεράν, νεαρός συντάκτης της Equipe, μαζί με τον Γκαμπριέλ Ανό οραματίστηκαν το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, δηλαδή το Champions League
L’ EQUIPE

Κομβικό…Διαβάστε τη συνέχεια: sport24.gr