Το πρώτο φορτίο με σιτηρά αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού – Θετικές αντιδράσεις

Νεα


Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία, που υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για ένα πλοίο σημαίας Σιέρα Λεόνε, μεταφέρει 26 τόνους καλαμποκιού και αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης, αύριο 2 Αυγούστου το μεσημέρι. Εκεί θα επιθεωρηθεί από το συντονιστικό κέντρο που έχει στηθεί στην πόλη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τον προορισμό του στο λιμάνι της Τρίπολης στο Λίβανο.

Odesa region, Ukraine, Monday, Aug. 1, 2022.  (Ukrainian Infrastucture Ministry Press Office via AP)

ΟΗΕ και Ε.Ε χαιρετίζουν την αναχώρηση του πρώτου πλοίου

Ήδη υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις. Ο Γ.Γ του ΟΗΕ εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό θα είναι το πρώτο από πολλά εμπορικά πλοία που ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της επισιτιστικής σνασφάλειας. “Έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την αποκλιμάκωση” σημείωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πήτερ Στάνο, προσθέτοντας ότι “αναμένουμε από τη Ρωσία την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας που έχει υπογραφεί”

Αντίδραση υπήρχε και από το Κρεμλίνο, μέσω του εκπροσώπου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος χαρακτηρίζει πολύ θετική είδηση τον απόπλου του πρώτου πλοίου με σιτηρά.

Θετική η αντίδραση από το Κίεβο

Θετικές ήταν οι αντιδράσεις και από το Κίεβο, με πρώτη αυτή του υπουργού Υποδομών της Ουκρανίας ο οποίος ήταν ένας από…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr