Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την παραχώρηση στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Νεα


Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Την αίτηση ένταξης της Μολδαβίας στην ΕΕ χαιρέτησε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο όσον αφορά την υιοθέτηση βασικών μεταρρυθμίσεων. Το κείμενο, που εγκρίθηκε σημειώνει ότι η Μολδαβία έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από τον ρωσικό πόλεμο στη γειτονική Ουκρανία. Αυτό οφείλεται κυρίως στην άφιξη περισσότερων από 450.000 Ουκρανών προσφύγων από την έναρξη της εισβολής, σχεδόν 100.000 από τους οποίους παραμένουν στη Μολδαβία, αλλά και λόγω του χαμένου εμπορίου και της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των μεταφορών.

Για τον σκοπό αυτό, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παράσχει περισσότερη στήριξη στη χώρα, δηλαδή μέσω νέας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, περαιτέρω μέτρων απελευθέρωσης των μεταφορών και του εμπορίου και συνεχούς υποστήριξης για τη διαχείριση των προσφύγων και ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Χορήγηση στη Μολδαβία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Μολδαβία θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες για την ένταξη της χώρας στην ενιαία αγορά της ΕΕ και για την ενισχυμένη τομεακή συνεργασία. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση των αιτήσεών της και να παράσχει στη Μολδαβία την πλήρη βοήθειά της όσο αυτή είναι σε εξέλιξη. Χωρίς πάντως να προδικάζεται το περιεχόμενο της γνώμης της Επιτροπής, οι αρχές της Μολδαβίας βρίσκονται αναμφίβολα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr