Τι πυροδότησε το κύμα οργής στο Ιράν

Νεα


Φλέγεται το Ιράν με διαμαρτυρίες να έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μετά τον θάνατο μιας 22χρονης Μαχσά Αμινί  που είχε συλληφθεί από την αστυνομία του Ιράν επειδή εκείνη φορούσε πολύ χαλαρά την ισλαμική της μαντίλα (χιτζάμπ). Η ένταση κλιμακώνεται, οι νεκροί αυξάνονται και τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη Τεχεράνη.

Τι προκάλεσε τις διαμαρτυρίες και πού μπορεί να οδηγήσουν

Πώς ξεκίνησαν όλα

Σε διαδηλώσεις στους δρόμους, ορισμένες γυναίκες έβγαλαν την υποχρεωτική μαντίλα τους, στριφογυρίζοντάς την επιδεικτικά στον αέρα. Βίντεο στο διαδίκτυο έδειχνε δύο γυναίκες να τις πετούν στη φωτιά. Μια άλλη γυναίκα φαίνεται να κόβει τα μαλλιά της σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

(AP Photo/Bilal Hussein)

Η αστυνομία ηθών του Ιράν συνέλαβε την Αμινί στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη, όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη από τη γενέτειρά της στη δυτική κουρδική περιοχή της χώρας. Κατέρρευσε σε αστυνομικό τμήμα και πέθανε τρεις ημέρες αργότερα.

Η αστυνομία τη συνέλαβε επειδή φορούσε πολύ χαλαρά το χιτζάμπ της. Το Ιράν απαιτεί από τις γυναίκες να φορούν τη μαντίλα με τρόπο που να καλύπτει πλήρως τα μαλλιά τους όταν βρίσκονται σε δημόσιο χώρο. Μόνο το Αφγανιστάν υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν εφαρμόζει τώρα ενεργά έναν παρόμοιο νόμο. Η υπερσυντηρητική Σαουδική Αραβία έχει μειώσει την επιβολή του τα τελευταία χρόνια.

Η αστυνομία απορρίπτει τις κατηγορίες κακομεταχείρισης της Αμινί και υποστηρίζει ότι πέθανε από…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr