Τι είναι ο προσωπικός πληθωρισμός: Ένα ψηφιακό εργαλείο και απλά μαθήματα οικονομίας από την ΕΚΤ

Οικονομια


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για να βοηθήσει τα νοικοκυριά να διαμορφώνουν σε καθημερινή βάση τον «δείκτη προσωπικής τους ακρίβειας», δημιούργησε μια νέα ηλεκτρονική εφαρμογή.

Η ΕΚΤ ουσιαστικά έφτιαξε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τον υπολογισμό του «προσωπικού πληθωρισμού» σε μια περίοδο που η άνοδος των τιμών έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Ενδεχομένως να αναρωτηθεί κάποιος για τη χρησιμότητα και τη σκοπιμότητα της digital καταγραφής του προσωπικού δείκτη πληθωρισμού.

Κάποιος άλλος ίσως σκεφτεί ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί «περί άλλων τυρβάζουν» κι αντί να κινούνται στην κατεύθυνση θωράκισης της κοινωνίας και της αποτροπής φαινομένων φτωχοποίησης, φτιάχνουν apps που καταγράφουν την καθημερινότητα της ακρίβειας. Κι αυτό όταν, ήδη, αναλύσεις σημειώνουν ότι οι φτωχότεροι πλήττονται περισσότερο από το ράλι τιμών, ειδικά σε βασικά αγαθά.

Πλήγμα στους αδύναμους

Με βάση την έκθεση του 2022 για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) η ακρίβεια πλήττει περισσότερο τους εργαζόμενους και τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι, «τον Απρίλιο του 2022 η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα είχε απολέσει τον Απρίλιο του 2022 το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης, ενώ ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%.
Η…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr