Τι γνωρίζουν οι επιστήμονες για τον ιό Langya που εντοπίστηκε στην Κίνα

Νεα


Οι ερευνητές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε έναν πρόσφατα ταυτοποιημένο ιό που εντοπίστηκε στην Κίνα. Ο νέος ιός ονομάζεται Langya henipavirus (LayV) και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις επαρχίες Σαντόγκ και Χενάν, στη βορειοανατολική Κίνα, στα τέλη του 2018, αλλά αναγνωρίστηκε επισήμως από τους επιστήμονες, μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», κανένα από τα 35 άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό δεν είχαν στενή επαφή μεταξύ τους ή δεν βρέθηκε να έχουν κοινό σημείο έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού ήταν σποραδική στους ανθρώπους. Ο ιός είναι γνωστό ότι εντοπίστηκε σε ορισμένα ζώα, όπως το μικρό θηλαστικό γνωστό ως μυγαλή.

Ο ιός μεταδόθηκε πιθανότατα από τα ζώα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι επιστήμονες και η υγειονομική αρχή της Ταϊβάν παρακολουθεί τώρα την εξάπλωση του ιού στον πληθυσμό. Οι ερευνητές εξέτασαν άγρια ζώα και βρήκαν το RNA του ιού LayV σε περισσότερο από το ένα τέταρτο των 262 μυγαλών, «ένα εύρημα που υποδηλώνει ότι η μυγαλή μπορεί να αποτελεί φυσική δεξαμενή του ιού». Ο ιός ανιχνεύθηκε επίσης στο 2% των οικόσιτων κατσικιών και στο 5% των σκύλων.

Τα αρχικά ευρήματα σχετικά με τον ιό περιγράφονται σε άρθρο που δημοσίευσαν επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία, στο «New England Journal of Medicine», την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ιός προκαλεί συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυϊκούς πόνους.Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr