Την μνήμη του Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα, τιμά η Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών

Τα Νεα της Περιφερειας


Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια θα τελεστεί ο Πρώτος Εορτασμός της Ιεράς Μνήμης του Αγίου Ιερομάρτυρα Πλάτωνα, εκ των θυμάτων των Σφαγών της Χίου στα 1822, το Σάββατο 14 και την Κυριακή 15 Μαΐου, από την Ιερά Μητρόπολη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.

Το Σάββατο 14/5 στις 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στην σκοτεινή φυλακή όπου κρατήθηκαν από τους Οθωμανούς οι Ιερομάρτυρες Μητροπολίτης Πλάτωνας Φραγκιάδης και Αρχιδιάκονος Μακάριος Γαρρής (μαζί με τους Δημογέροντες της Χίου).
Στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Βροντάδου όπου μαρτύρησε την Μ. Πέμπτη του 1822, ο ιερομάρτυρας Σταμάτιος Χαρτουλάρης.

Στον Εσπερινό θα χοροστατήσουν οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιος, Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγος καθώς και ο Χίου, Ψαρών και Οινουσσών Μάρκος.

Την Κυριακή 15 Μαΐου θα τελεστεί Όρθρος και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Βικτώρων, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης Θεολόγου.

Θα ακολουθήσει λιτανεία των Ιερών Εικόνων και των τιμίων λειψάνων των Ιερομαρτύρων καθώς και του Αγίου Ισιδώρου (η μνήμη του οποίου γιορτάζεται στις 14 Μαΐου) στην πόλη της Χίου. Θα ακολουθήσει τέλεση αρτοκλασίας στη μέση της Πλατείας Βουνακίου.

Ποίημα Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου αφιερωμένο στον
Ιερομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη

«Κέντησε τώρα τόν κορμό τοῦ πληγωμένου σχίνου
κι ἄσε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr