Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο – Ποιοι θα λάβουν bonus

Οικονομια


Την άμεση μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στους φορείς του δημοσίου, θέτει ως στόχο η κυβέρνηση με το σχέδιο που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον αναπληρωτής υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Με τη δαπάνη ενέργειας για το 2022 και για το σύνολο των κτιριακών υποδομών να εκτιμάται στα 1,165 δισ. ευρώ ως άμεσος στόχος τίθεται η μείωση κατά 10% και μέχρι το 2030 κατά 30%. Αυτό θα επιτευχθεί με τη συντήρηση των κλιματιστικών, την ορθολογική ρύθμιση λειτουργίας των συστημάτων ψύξης και θέρμασης αλλά καο τον ορισμό υπευθύνων στο σύνολο των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι και θα ελέγχουν την ορθολογική κατανάλωση ενέργειας π.χ. να μη λειτουργούν μηχανήματα σε κλειστούς χώρους.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι εντός της ημέρας θα αναρτηθεί ο οδηγός του προγράμματος «Ηλέκτρα», προϋπολογισμού 640 εκατ. ευρώ που στοχεύει στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων του δημόσιου τομέα.

Στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης των κτιρίων κατά 30% με παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων, εκσυγχρονισμός των συστημάτων θέρμανσης-ψύξης, εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας. Το ποσοστό χρηματοδότησης ξεκινά από 50% και κλιμακώνεται υπό προϋποθέσεις έως το 70%.

Δηλώσεις από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr