Τα είδη δελφινιών στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν (video)

Νεα


Για τα διαφορετικά είδη δελφινιών που υπάρχουν στην Ελλάδα αλλά και για τους κινδύνους που αυτά αντιμετωπίζουν μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, Θεόδωρος Τσιμπίδης.

Στη χώρα μας συναντάμε τέσσερα είδη δελφινιών, εκ των οποίων το σπανιότερο είναι αυτό που ο Αριστοτέλης αποκαλούσε κοινό δελφίνι. Το δελφίνι το οποίο συναντούσαν συχνότερα εκείνη την εποχή, αποτελεί σήμερα το σπανιότερο είδος στη Μεσόγειο. «Παρακολουθούμε εδώ και 12 χρόνια μια ομάδα από αυτά που είναι, αυτή τη στιγμή, περίπου 92 ταυτοποιημένα. Εμείς φτιάχνουμε ταυτότητα στο καθένα. Έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του και τα σημάδια του τα οποία μπαίνουν σε ειδικά λογισμικά, άρα μπορούμε να ξέρουμε που τα ξαναείδαμε και τι διαδρομές διανύουν». εξήγησε ο κ. Τσιμπίδης.

Τα ρινοδέλφινα είναι τα πιο ολιγομελή και παρατηρούμε ότι μειώνονται τα τελευταία χρόνια, γιατί είναι παράχθιο είδος και έχει δεχθεί πρώτο τις ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στη θάλασσα. Συνήθως κινούνται σε ομάδες που αποτελούνται από τα μέλη της οικογένειας.

Τα ζωνοδέλφινα αποτελούν το είδος που συναντάμε συχνά σε μεγάλες ομάδες. Ειδικά στο κεντρικό Αιγαίο, τις ομάδες αυτές απαρτίζουν πάνω από 200-250 δελφίνια.

Τα σταχτοδέλφινα είναι το μεγαλύτερο είδος δελφινιού το οποίο έχουμε στις Ελληνικές θάλασσες και είναι μεταναστευτικό.

Ο κ. Τσιμπίδης επισημαίνει ότι δελφίνια έχουμε σε όλη την επικράτεια, αλλά στο Ιόνιο παρατηρείται…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr