Ταραχές και συγκρούσεις στη Βαγδάτη – Τουλάχιστον 15 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες

Νεα


Δεκαπέντε υποστηρικτές του Μοκντάντα Σαντρ σκοτώθηκαν τη Δευτέρα 29/8 στη Βαγδάτη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από ιατρικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, μετά την απόφαση του πανίσχυρου σιίτη ιερωμένου να αποχωρήσει από την πολιτική. Άλλοι 350 διαδηλωτές τραυματίστηκαν —ορισμένοι φέρουν τραύματα από σφαίρες, άλλοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων— στο χάος που επικράτησε στην Πράσινη Ζώνη, στη θεωρία αυστηρά φυλασσόμενη περίμετρο στην καρδιά της ιρακινής πρωτεύουσας, όπου εδρεύουν κρατικοί θεσμοί και ξένες πρεσβείες.

Νεαροί, πιστοί στον Σαντρ, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του ηγέτη τους, συγκρούστηκαν με υποστηρικτές ομάδων που στηρίζονται από την Τεχεράνη. Οι δύο πλευρές εκτόξευαν πέτρες οι μεν στους δε έξω από την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, μια πολύ καλά φρουρούμενη περιοχή όπου βρίσκονται πολλά υπουργεία και πρεσβείες.

Πυρά ακούγονταν σε όλη την κεντρική Βαγδάτη, σύμφωνα με δημοσιογράφους. Τουλάχιστον κάποια από τα πυρά φαίνεται ότι προέρχονταν από όπλα που έριχναν στον αέρα, ωστόσο η πηγή όλων των πυροβολισμών δεν είναι προς το παρόν ξεκάθαρη.

Ο στρατός του Ιράκ διέταξε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 15.30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) για τη Βαγδάτη και από τις 19.000 για όλο το Ιράκ και κάλεσε τους διαδηλωτές να φύγουν από την Πράσινη Ζώνη.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες αφότου ο Σαντρ ανακοίνωσε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr