Σ. Κριμιζής στο Πρώτο Πρόγραμμα : Για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου δεν ισχύει το “ουδείς αναντικατάστατος” (audio)

Νεα


Φόρο τιμής στον φίλο Βαγγέλη Παπαθανασίου και συνοδοιπόρο στα ταξίδια στο διάστημα κυριολεκτικά, επιστημονικά, μουσικά και νοητικά αποτίει στην Ελληνική Ραδιοφωνία ο Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Αστρονόμος, Ερευνητής.

Αναφερόμενος στον σπουδαίο συνθέτη που έφυγε από τη ζωή αυτές τις μέρες, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 & 105,8 https://webradio.ert.gr/proto/, την εκπομπή “Μένουμε Πρώτο” και την Έλενα Καραγιάννη, είπε πως ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος, είχε φοβερό ταλέντο για να αρχίσει από 4 ετών να παίζει πιάνο και από τα 6 να γράφει μουσική και φυσικά η επιρροή του σε όλο τον κόσμο ήταν εξαιρετική.
Για κάποιους ανθρώπους δεν ισχύει η φράση “ουδείς αναντικατάστατος”.
Ο Βαγγέλης είχε την έμπνευση και τη δυνατότητα να μας φέρνει τις ιδέες της μουσικής του που ο ίδιος είχε παρομοιάσει σαν του Πλάτωνα λέγοντας πως δεν ήταν δικές του και πως αυτή η μουσική υπήρχε στο σύμπαν και πως ο ίδιος ήταν ο δέκτης που απλώς τις μεταφράζει για να την ακούσουμε.

Θυμάται πως όταν έγινε η ανακάλυψη των Αστέρων νετρονίου που περιστρέφονταν σε χρόνο δεκάτων του δευτερολέπτου και εξέπεμπαν έναν ρυθμικό ήχο, αυτό τον ενθουσίασε. Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι υπάρχει κάτι στο διάστημα που να περιέχει μια κανονικότητα και τότε έγραψε το πρώτο του κομμάτι, το Albedo 0,39, στη διασύνδεση με το σύμπαν και το δημοσίευσε το 1976.
Μετά περάσαμε με το Voyager από τον Δία και για πρώτη φορά είχαμε ένα όργανο σαν δέκτης ραδιοκυμάτων που ηχογράφησε τα ηλεκτρόνια…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr