Σύνοδος Κορυφής: Τι αναφέρουν τα συμπεράσματα για τα Δυτικά Βαλκάνια

Νεα


Μια ευρεία βεντάλια ζητημάτων ξεκίνησε την Πέμπτη 23/6 η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. η οποία και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 24/6.

Εκ των βασικότερων ζητημάτων της ατζέντας η ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την «πλήρη και απερίφραστη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και ζητούν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με τρόπο αναστρέψιμο και αξιοκρατικό.

Ακόμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων, ιδίως στον τομέα του κράτους δικαίου και ιδίως εκείνων που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Καλεί επίσης τους εταίρους να εγγυηθούν τα δικαιώματα και την ίση μεταχείριση των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σημειώνει ακόμα, ότι ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας και ζητά την ταχεία επίλυση των τελευταίων ζητημάτων που απομένουν, ώστε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr