Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Διπλή συμφωνία για νέο πακέτο €9 δισ. στην Ουκρανία και εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Νεα


Οικονομική στήριξη στην Ουκρανία και εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο συμφώνησαν αργά το βράδυ της Δευτέρας (30/5) οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες. Παρά την πολυπλοκότητα του θέματος και τον διχασμό του ενωσιακού μπλοκ που απηχούσαν οι αιτιάσεις που διατύπωσαν χώρες με μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατάφεραν ακόμη έναν συμβιβασμό και πολιτική συμφωνία για την προώθηση του έκτου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας με επίκεντρο την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της Ε.Ε..

Στις 02:00 μετά τα μεσάνυχτα, με κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσαν την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να πιέσει περαιτέρω τη Ρωσία, ώστε να σταματήσει την πολεμική μηχανή της κατά της Ουκρανίας, με την επιβολή απαγόρευσης της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε. με δεξαμενόπλοια μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο περιορισμός εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου θα φτάσει στο 90% της σημερινής ποσότητας.

(POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Επίσης, το βόρειο τμήμα του αγωγού Ντούζμπα, κατόπιν δήλωσης της Πολωνίας και της Γερμανίας θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους. Αντιθέτως, το νότιο τμήμα του αγωγού θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την Ουγγαρία και τη Σλοβακία μέχρις ότου επιτευχθεί η δυνατότητα απεξάρτησης των δύο χωρών…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr