Σχέδιο REPowerEU: Ποιες είναι οι επιφυλάξεις των ευρωπαίων μικρομεσαίων επιχειρηματιών

Οικονομια


«Οι ευρωπαϊκές οργανώσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων προειδοποιούν για τις δυσκολίες επίτευξης άλλης μιας αλλαγής των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενεργειακής απόδοσης, όπως προτείνονται στο σχέδιο REPowerEU».

Αυτό σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αθηνών Βασίλης Κορκίδης.

Όπως αναφέρει ο κ. Κορκίδης: «Οι νέες αλλαγές που προτείνονται από την ΕΕ για το 2030 είναι να αυξηθεί ο στόχος ενεργειακής απόδοσης από 9% σε 13% και ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από 40% σε 45%.

Οι ευρωπαίοι ΜμΕ όμως σε μια δύσκολη περίοδο χρειάζονται επενδυτική σταθερότητα και απαιτούν ρεαλιστικό προγραμματισμό. Άλλωστε και η ίδια η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισήμανε ότι αυτές οι αλλαγές, απαιτούν τεράστιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, κινητοποιώντας κοντά στα 300 δισ. ευρώ με περίπου 72  δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 225 δισ. ευρώ σε δάνεια.

Παρά όμως τις επιφυλάξεις, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οργάνωση των ΜμΕ, SMEunited, υποστηρίζει αρκετά σημεία του σχεδίου REPowerEU που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της ΕΕ τόσο με εσωτερικά όσο και με εξωτερικά μέτρα.

Η εξασφάλιση νέων και αξιόπιστων πηγών ενέργειας αυτή την περίοδο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ, αλλά οι ΜμΕ πρέπει να έχουν ένα σταθερό νομοθετικό περιβάλλον, το οποίο να παρέχει σαφείς προοπτικές και…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr