Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στα Σκόπια για την προτεινόμενη συμφωνία με την Βουλγαρία

Νεα


Συνεχίστηκαν και χθες το βράδυ, για ένατη ημέρα σήμερα οι διαδηλώσεις στα Σκόπια κατά της προτεινόμενης συμφωνίας της ΕΕ για τη διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Μερικές χιλιάδες διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ μπροστά από το κτήριο της κυβέρνησης στα Σκόπια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή. Η διαδήλωση κύλησε ειρηνικά, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια. Ανάλογη διαδήλωση θα πραγματοποιηθεί και σήμερα το βράδυ.

Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Οι διαδηλωτές ζητούν από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να απορρίψει την πρόταση αυτή της ΕΕ, θεωρώντας ότι με αυτήν ικανοποιούνται τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και τίθενται σε κίνδυνο η γλώσσα, η εθνική ταυτότητα και η ιστορία της Βόρειας Μακεδονίας.

Η Σόφια έχει αποδεχτεί την ευρωπαϊκή πρόταση, κάτι που επικυρώθηκε από το Κοινοβούλιό της.

Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, η οποία σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις διάκειται θετικά υπέρ της πρότασης έχει αποστείλει την πρόταση στη Βουλή προς εξέταση και ψηφοφορία και έχει αναφέρει ότι θα πράξει ανάλογα με την απόφαση του Κοινοβουλίου.

Αναμένεται τις επόμενες ημέρες η συνεδρίαση της Βουλής για το θέμα αυτό και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πρόταση θα εγκριθεί, καθώς για κάτι τέτοιο αρκεί και απλή πλειοψηφία. Σύμφωνα με πληροφορίες, την πρόταση θα υπερψηφίσουν περίπου 70 βουλευτές από το…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr