Συναγερμός για την Ζαπορίζια: Ρωσία – Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται

Νεα


Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να βρίσκεται σε «στρατηγικό αδιέξοδο» και τους βομβαρδισμούς με θύματα αμάχους να συνεχίζονται στα μέτωπα, κορυφώνεται η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται ότι ετοιμάζεται προβοκάτσια μέσα στο επόμενο 24ωρο. Οι εικόνες από τις ουκρανικές ασκήσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενδεχόμενου πυρηνικού ατυχήματος στο υπό ρωσικό έλεγχο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, κάνουν το γύρο του κόσμου ξυπνώντας εφιαλτικές μνήμες.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για όλα τα πιθανά σενάρια», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Ντένις Μοναστίρσκι.

«Το καθεστώς του Κιέβου ετοιμάζει ηχηρή πρόκληση στον πυρηνικό ενεργειακό σταθμό της Ζαπορίζια στις 19 Αυγούστου, στη διάρκεια της επίσκεψης του Γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Ουκρανία», ισχυρίζεται ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονοσένκοφ.

Η Ρωσία, διαβεβαιώνοντας ότι δεν έχει βαριά όπλα στις εγκαταστάσεις, λέει ότι από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς έχουν υποστεί ζημιές τα εφεδρικά συστήματα του εργοστασίου και ότι ένα ατύχημα θα επηρέαζε άμεσα τη Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Αντίστοιχα οι Ουκρανοί μετεωρολόγοι υπολόγισαν βάσει των καιρικών συνθηκών ότι πιθανή διαρροή από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια μεταξύ 15 και 18 Αυγούστου θα μετέφερε το ραδιενεργό νέφος βόρεια μέχρι τις χώρες της Βαλτικής την Πολωνία και…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr