Συμφωνία Ουκρανίας – Πολωνίας για απλοποίηση των ελέγχων στα σύνορά τους

Νεα


Εν μέσω φημολογίας ζυμώσεων για ειρήνευση με παραχωρήσεις, ο Πολωνός πρόεδρος  επισκέφθηκε το Κίεβο και μίλησε στην Ουκρανική βουλή. Ο Αντρέι Ντούντα και ο Ουκρανός ομόλογός του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατέληξαν σε συμφωνία για απλοποίηση των ελέγχων στα σύνορα των χωρών τους, όπως μετέδωσε ηαπεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη. Την ίδια ώρα, οι εχθροπραξίες μαίνονται στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Αντρέι Ντούντα μίλησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο την Κυριακή, τονίζοντας ότι «μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της». Ο Αντρέι Ντούντα υποσχέθηκε επίσης να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να γίνει η Ουκρανία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πολωνός πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο απλοποίησης των ελέγχων για διέλευση των συνόρων. Για το σκοπό αυτό, οι χώρες θα υιοθετήσουν αντίστοιχη διμερή συμφωνία και αργότερα ενιαία σύνορα υπό όρους μεταξύ των χωρών όταν η Ουκρανία γίνει μέλος της Ε.Ε.

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι την Κυριακή ο ουκρανικός και ο πολωνικός λαός αδελφοποιήθηκαν.

Παράλληλα, η πολωνική κυβέρνηση ανέλαβε την οικοδόμηση της Borodianka, με προκάτ κατασκευές, για όσους έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των εχθροπραξιών.

Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να εμποδίζουν τη διαφυγή αμάχων από τη Χερσώνα προς εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία, δήλωσε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας,…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr