Συμφωνία Ελλάδας – Σ. Αραβίας για το έργο EMC: “Καλώδιο δεδομένων” θα ενώνει Ελλάδα και Μέση Ανατολή

Πολιτικη


Η μεγάλη συμφωνία, ύψους περίπου ενός δισεκατομμυριού ευρώ, για την εγκατάσταση καλωδίου οπτικών ινών μεταφοράς δεδομένων από την Σαουδική Αραβία, επικυρώνεται σήμερα στο πλαίσιο της 5ης συνόδου της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής των δύο χωρών. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, που θα ενώνει “ψηφιακά” Ελλάδα και Μέση Ανατολή.

Διπλωματικές πηγές για την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, ανσφέρουν: Το «East to Med data Corridor» (έργο EMC) είναι ένα νέο υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα διασυνδέσει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Το έργο θα καταστήσει την Ελλάδα την ανατολική πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά δεδομένων και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας περιφερειακό ψηφιακό κόμβο. Του έργου ηγούνται από την πλευρά της ΣΑ το MENA HUB που ανήκει στην stc και από την ελληνική πλευρά η εταιρία TTSA. Μέτοχοι του έργου θα είναι επίσης η ΔΕΗ και η CyTA Κύπρου, εν αναμονή τελικών εταιρικών εγκρίσεων.

Σήμερα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του MENA HUB, Fahad Alhajeri, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της CyTA, Ανδρέας Νεοκλέους, και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του TTSA, Αλέξανδρος Σίνκα, μονόγραψαν τους βασικούς όρους της Συμφωνίας (Heads of Terms) όσον αφορά τις υποχρεώσεις της κάθε πλευράς στην υλοποίηση του Έργου EMC. Το κείμενο της τελικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2022 και η υλοποίηση του έργου…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr