Συγχωνεύσεις επιχειρήσεων: Νέα φορολογικά κίνητρα προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών

Οικονομια


Φορολογικά κίνητρα με στόχο τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτό, η επικαιροποίηση των διατάξεων παρέχει έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια αντί για 3 που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για αγρότες η έκπτωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 50%.

  • Ειδικότερα, ο φορολογικός συντελεστής για τις συγχωνεύσεις μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και στο 11% για τους αγρότες. Προϋπόθεση η νέα εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.
  • Το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μετατροπή τους θα απασχολούν πάνω από 9 υπαλλήλους.
    Επιπλέον, πριμοδοτούνται πετυχημένες μορφές συνεργασίας όπως η συμβολαιακή γεωργία και το franchising.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους και μόλις 672 μεγάλες πάνω από 250.

Στόχος της κυβέρνησης μέσω των κινήτρων που δίνει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, λογιστές, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, είναι να μεγαλώσουν προκειμένου να επιβιώσουν, να αναπτυχθούν και να γίνουν ανταγωνιστικές μέσα στο δύσκολο και ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ποια νέα μέτρα προβλέπονται

  1. Απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των κερδών κατά 30% για 9 έτη:
  • στη νέα…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr