Στο 15 με 40% η μείωση στην απόδοση παραγωγής σταριού στον βόρειο Έβρο (ηχητικό)

Νεα


Μειωμένη χαρακτηρίζεται φέτος η στρεμματική απόδοση στην καλλιέργεια σταριού για την περιοχή του βορείου Έβρου.

Ο Θερισμός που έχει ήδη αρχίσει, έχει καλύψει προς το παρόν το 30 -35%  της καλλιεργήσιμης έκτασης των περιοχών Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ Ορεστιάδας του προέδρου της Ένωσης Ορεστιάδας, Λάμπη Κουμπρίδη στις περιοχές (Στέρνας, Ρυζίων, Καστανεών,  Σάκου Νεοχωρίου) η μείωση κυμαίνεται στο 15 -20%, ενώ στον Ορεινό Όγκο (Κομάρων, Κυπρίνου Πετρωτών) αναμένεται να φθάσει το 40 -45%.

Πέρυσι, όπως είπε, η απόδοση ήταν 500 -550 κιλά ανά στρέμμα, ενώ φέτος φθάνει στα 400 με 450 ανά στρέμμα.

Στα χωριά της περιοχής Διδυμοτείχου, (Ελληνοχώρι, Καρωτή, Μάνη, Ευγενικό, Ελαφοχώρι, Ποιμενικό, Ασπρονέρι, Βρυσικά,) σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης Διδυμοτείχου, αλλά και ιδιοκτήτη κέντρου συγκέντρωσης σταριού, η μείωση φθάνει στο 40%.

Οι λόγοι και στις δυο περιπτώσεις είναι τα φυσικά αίτια, η παρατεταμένη παγωνιά και η ανομβρία, ενώ σε κάποιες περιοχές οι πολλές βροχοπτώσεις δεν άφησαν τους παραγωγούς να λιπάνουν, όπως έπρεπε, τα χωράφια τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει υπολίπανση, η οποία οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις.

Ο καιρός τώρα στρώνει σιγά σιγά, ώστε να αφήσει τις κομπίνες να μπουν στα χωράφια και να αλωνίσουν.

Όσο για την τιμή του σταριού, προς το παρόν για την περιοχή του Διδυμοτείχου μιλάνε για 0,49 με 0,50 λεπτά το κιλό ενώ στην περιοχή Ορεστιάδας θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός πώλησης σκληρού…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr