Στα 87,6 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια που πέρασαν σε εταιρείες διαχείρισης

Οικονομια


Στα 87,6 δισ. ευρώ έφθασαν στο τέλος του α΄ τριμήνου 2022 τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια που «ξεφορτώθηκαν» οι ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο… εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος, το πρώτο τρίμηνο εφέτος, πέρασαν στη διαχείριση των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), επιπλέον 7,9 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας την ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, σε 87,6 δισ. ευρώ, έναντι 79,7 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Αναλυτικότερα:

  • Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,8 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022, από 32,026 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 763 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 32,708 δισ. ευρώ. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16,728 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).
  • Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ στα 104 εκατ. ευρώ.
  • Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 556 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr