Στα «σκαριά» η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS για πάταξη της φοροδιαφυγής

Οικονομια


Ένα ακόμα ανάχωμα στη φοροδιαφυγή «σηκώνει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχωρώντας από το νέο έτος στην «one line» διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τερματικά POS.

Με το νέο σύστημα, η εφορία θα γνωρίζει πλέον σε πραγματικό χρόνο το ύψος και το χρόνο έκδοσης της απόδειξης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη αφού όλα αυτά τα στοιχεία θα διαβιβάζονται αυτόματα στην ΑΑΔΕ.

Ήδη η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή έλαβε ΦΕΚ και όπως υπογραμμίζεται σ’ αυτή «η διασύνδεση είναι αναγκαία για την διασφάλιση της έκδοσης των φορολογικών συναλλαγών μέσω της πληρωμής με κάρτα για την αποτελεσματική φορολογική παρακολούθηση αυτών και την περιστολή της φοροδιαφυγής».

Η απόδειξη λιανικής πώλησης θα εκδίδεται ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς η Εφορία γνωρίζει πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή αλλά όχι τον τρόπο πληρωμής (με μετρητά ή χρήση κάρτας), πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε επιτήδειους είτε να μην εκδίδουν απόδειξη είτε να εκδίδουν απόδειξη με μικρότερο από το πραγματικό ποσό που εισέπραξαν.

Η διασύνδεση θα δώσει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να έχουν πλήρη εικόνα για τις πωλήσεις αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μέσω καρτών από επαγγελματίες η επιχειρήσεις και έτσι να προσδιορίζουν το ύψος του τζίρου και κατά συνέπεια το φορολογητέο εισόδημα και το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να αποδοθεί στο δημόσιο….Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr