Σταϊκούρας στο Economist: Προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις – Πάνω από 3,1% η ανάπτυξη για το 2022

Οικονομια


Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα, διαβεβαίωσε σήμερα μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός η αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και τα σημαντικά επιτεύγματα, που έχει να επιδείξει η ελληνική οικονομία σε ταραχώδεις καιρούς, βασίζεται στην εφαρμογή βασικών μεταρρυθμίσεων σε 6 βασικούς τομείς, δηλαδή τις δημοσιονομικές πολιτικές, την κοινωνική πρόνοια, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις αγορές εργασίας και προϊόντων, τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Οι 6 πυλώνες που ανέφερε ο κ. Σταικούρας αφορούν:

  • Την παροχή εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Μια αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία, βασισμένη κυρίως στη διεύρυνση του ΑΕΠ, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, ενισχυμένα από φιλικές προς την ανάπτυξη μείωση φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
  • Εφαρμογή στρατηγικής έξυπνης έκδοσης χρέους, με βάση τις χαμηλές μέσες ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες, την προληπτική διαχείριση υποχρεώσεων και τις τακτικές λειτουργίες της αγοράς, ώστε να διατηρούνται σημαντικά ταμειακά αποθέματα ασφαλείας.
  • Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, μέσω της πιστωτικής επέκτασης των τραπεζών, της ανάπτυξης της Δανειακής Διευκόλυνσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και η εφαρμογή του νέου…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr