Σταϊκούρας: Στήριγμα της οικονομίας η ναυτιλία – Στα 18,7 δισ ευρώ το εισαγόμενο συνάλλαγμα το 2021

Οικονομια


«Η νέα κρίση που διερχόμαστε, πλήττει μεν, αλλά φαίνεται να μην εκτρέπει την οικονομία μας, ούτε τους στόχους που έχει θέσει η Κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας. Δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. «Θολώνει» τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν ακυρώνει τη διεθνώς καλή εικόνα της», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, μιλώντας σήμερα στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, με θέμα: «Πορεία και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και η κομβική συμβολή της Ναυτιλίας στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σταικούρας αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία και τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων των διαδοχικών κρίσεων (υγειονομικής και ενεργειακής), εξήρε το ρόλο της ναυτιλίας στην οικονομία, σημειώνοντας ότι το 2021 συνεισέφερε σε εισαγόμενο συνάλλαγμα 18,7 δισ. ευρώ– το υψηλότερο επίπεδο μετά το 2008- ενώ οι θαλάσσιες μεταφορές συνεισφέρουν περισσότερο από το 3% της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας και ανέρχονται – συνολικά – περίπου στο 7% του ΑΕΠ, άμεσα και έμμεσα.

Επικαλούμενος τα στοιχεία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, πρόσθεσε ακόμα ότι:
-Η χώρα μας παραμένει η κορυφαία ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, καθώς ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 5.514 πλοία, ελέγχει περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου σε όρους συνολικής μεταφορικής ικανότητας, αντιπροσωπεύει το 59% του…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr