Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για την υπεράσπιση της Ν/Α πτέρυγας του ΝΑΤΟ

Νεα


Την ισχυροποιημένη θέση της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, επιβεβαιώνει η Ουάσινγκτον, παρά τις περί του αντιθέτου προσπάθειες της Άγκυρας.

«Οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί στο ΝΑΤΟ, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της ΝΑ πτέρυγας της συμμαχίας», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας στην προπαγανδιστική προσπάθεια Τούρκου δημοσιογράφου, και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βοηθά τις ΗΠΑ να πετύχουν τους στόχους τους τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη.

Ο Βεντάντ Πατέλ ρωτήθηκε συγκεκριμένα ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη μετά την προσπάθεια παγίδευσής του από την υπηρεσιακή ΥΠΕΞ της Λιβύης, και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ, τον οποίο ο δημοσιογράφος χαρακτήρισε «εγκληματία πολέμου».

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης μπορεί να γίνει διάλογος για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, ενώ σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ κατηγορεί την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της χώρας και υπογράφοντας σειρά παράνομων συμφωνιών με την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, τη δέσμευση ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα έχουν ένα νέο σύμμαχο στο αμερικανικό Κογκρέσο, εξέφρασε μέσω της ΕΡΤ ο Ρόμπερτ Μενέντεζ Τζούνιορ, νεοεκλεγείς ομοσπονδιακός βουλευτής. Αναφέρθηκε επίσης στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για τα F-16.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Σχετικό Άρθρο: Κοινός βηματισμός Ελλάδας και Ισραήλ – Η Λιβύη επιχείρησε να ρίξει τους τόνους με την Αθήνα (video)Πηγή: ertnews.gr