Στάση αναμονής για το ρωσικό φυσικό αέριο – Αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα

Οικονομια


Νευρικότητα καταγράφεται στην αγορά φυσικού αερίου, εν αναμονή της απόφασης τη Ρωσίας για την επαναλειτουργία ή μη, του αγωγού Nord Stream 1. Την ίδια ώρα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχτεί στην περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Ελλάδα η μέση τιμή χονδρικής καταγράφει σημαντική πτώση, με την αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στάση αναμονής και νευρικότητα είναι τα δύο χαρακτηριστικά της αγοράς φυσικού αερίου, με την τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς να διαμορφώνεται στα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7% αλλά πτώση μεγαλύτερη του 11% από τις αρχές του μήνα

Η νευρικότητα της αγοράς αποδίδεται στην αβεβαιότητα για την τύχη της τροφοδοσίας της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Οι δε υψηλές θερμοκρασίες, που δημιουργούν ένα ενεργοβόρο περιβάλλον έχουν εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Αντίθετα στην Ελλάδα η μέση τιμή χονδρικής καταγράφει σημαντική πτώση στα 297,22 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 354,83 που ήταν χθες.

Εξέλιξη που αποδίδεται στους ισχυρούς ανέμους που αυξάνουν την απόδοση από τις ανεμογεννήτριες με την συμμετοχή τους στο ενεργειακό μείγμα της χώρας να ξεπερνά το 40%.

Ανάλογη νευρικότητα επιδεικνύουν και οι τιμές του πετρελαίου που αν και κινούνται πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι έχουν επηρεάσει τη μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα.

Με την τιμή να διαμορφώνεται 2,279 ευρώ ανά λίτρο μειωμένη σε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr