Σλέσβικ-Χολστάιν: Θρίαμβος των Χριστιανοδημοκρατών

Νεα


Η νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν ήταν αναμενόμενη, οι χθεσινές περιφερειακές εκλογές έφεραν τον θρίαμβο. Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του πρώτου καναλιού ARD, το CDU πήρε 42,6%, +10,6%. Ο χριστιανοδημοκράτης Ντάνιελ Γκίντερ, με κεντρώα φιλελεύθερη γραμμή, είναι ο μεγάλος νικητής, θα παραμείνει πρωθυπουργός στο βορειότερο κρατίδιο της Γερμανίας. Κυβερνούσε με Πράσινους και Φιλελεύθερους (συνασπισμός «Τζαμάικα»), τώρα αρκεί η συνεργασία με έναν από τους δύο.

Οι Πράσινοι πανηγύρισαν την κατάκτηση της δεύτερης θέσης με 17,5%, (+4,6%). Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα των Πρασίνων στο Σλέσβιγκ-Χολστάιν, πατρίδα και του «πράσινου» αντικαγκελάριου, Ρόμπερτ Χάμπεκ. Στόχος των Πρασίνων ήταν με την Μόνικα Χάινολντ να έχουν την πρώτη «πράσινη» τοπική πρωθυπουργό στη Γερμανία. Τώρα θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση του κρατιδίου ως κυβερνητικός εταίρος του χριστιανοδημοκράτη Γκίντερ. H εκλογική επιτυχία τροφοδοτήθηκε από τη δημοτικότητα του Ρόμπερτ Χάμπεκ και της Αναλένα Μπέρμποκ που καταλαμβάνουν την 1η και 2η θέση στο «πολιτικό βαρόμετρο» το δεύτερου γερμανικού καναλιού ZDF.

Ιστορική ήττα ήταν το χαμηλότερο ποσοστό του SPD που έπεσε στο 15,7% (-11,6%) με τον παντελώς άγνωστο Τόμας Λόσε-Μίλερ. Στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εκτιμούν ότι πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος, βλέποντας ότι δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας του υποψηφίου τους, επέλεξαν να ψηφίσουν τους Πράσινους.

Οι…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr