Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό

Νεα


Ένα αυγό μέσα σε ένα άλλο αυγό, γνωστό ως ovum-in-ovo, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε πτηνά όπως τα κοτόπουλα των οποίων η ειδική μήτρα είναι πιο επιρρεπής σε αυτό το «κόλπο» σε σύγκριση με τα ερπετά.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα απολιθωμένο αυγό μέσα σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό και αυτό είναι το πρώτο για τους δεινόσαυρους, αλλά και τα ερπετά γενικότερα.

Αυτό ovum-in-ovo προέρχεται από έναν δεινόσαυρο στην ομάδα των τιτανοσαύρων, αποκαλύπτοντας έτσι στοιχεία για τη μορφολογία των ωοαγωγών τους, η οποία μάλλον ήταν πιο παρόμοια με αυτή των πτηνών, τα οποία είναι πολύ καλά προσαρμοσμένα στη διαδοχική ωοτοκία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι αυτή η ομάδα δεινοσαύρων σαυροπόδων ήταν σε θέση να γεννήσει αυγά μετά από αυγά, όπως και οι μακρινοί συγγενείς τους.

Η «σπάνια και σημαντική» ανακάλυψη προέρχεται από τον Σχηματισμό του Ανωτέρου Κρητιδικού Λάμετα στην Κεντρική Ινδία, όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports. Οι ερευνητές ανακάλυψαν το αυγό στο Εθνικό Πάρκο Απολιθωμάτων Δεινοσαύρων Bagh, όπου έφτιαξαν 52 φωλιές τιτανόσαυρων κοντά στο χωριό Padlya.

Μία από τις φωλιές περιείχε 10 αυγά, συμπεριλαμβανομένου του απολιθωμένου αυγού σε ένα άλλο απολιθωμένο αυγό. Η σημασία αυτού του ovum-in-ovo είναι ότι αποκαλύπτει τις αναπαραγωγικές στρατηγικές και τη μορφολογία των σχετικών οργάνων των δεινοσαύρων.

Τα ερπετά, όπως οι θαλάσσιες χελώνες, γεννούν τα αυγά τους…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr