Σερβία-Κόσοβο-ΕΕ: Επετεύχθη συμφωνία στις Βρυξέλλες για τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας

Νεα


Μετά από οχτώ ώρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους επικεφαλής των  αντιπροσωπειών της Σερβίας και του Κοσόβου Πέταρ Πέτκοβιτς και Μπέσνικ Μπισλίμι, επετεύχθη συμφωνία για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες (Τετάρτη) στις Βρυξέλες, με την μεσολάβηση του ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ για το Κόσοβο Μίροσλαβ Λάιτσακ, συμφωνήθηκε να αναστείλει η Πρίστινα την εφαρμογή του μέτρου για αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας ενώ η Σερβία δεσμεύτηκε ότι θα πάψει να εκδίδει νέες πινακίδες για οχήματα από το Κόσοβο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζεπ Μπορέλ χαιρέτησε την επίτευξη συμφωνίας. «Προς μεγάλη ικανοποίησή μας ανακοινώνουμε ότι οι επικεφαλής διαπραγματευτές του Κοσόβου και της Σερβίας με τη διευκόλυνση της ΕΕ συμφώνησαν στα μέτρα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση και να επικεντρωθούμε πλήρως στον διάλογο για την εξομάλυνση των σχέσεων τους» έγραψε στο Twitter ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Για την επίτευξη συμφωνίας στο ζήτημα των πινακίδων καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι ΗΠΑ. Αυτό φαίνεται  από την ανάρτηση στο Twitter της προέδρου του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι η οποία ευχαρίστησε τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Πρίστινα Τζέφρυ Χόβενιερς «για την ενεργό συμμετοχή στην επίτευξη της συμφωνίας στις Βρυξέλλες».

Σημειώνεται ότι από σήμερα οι αρχές του Κοσόβου θα άρχιζαν να επιβάλουν χρηματικό πρόστιμο 150 ευρώ στους ιδιοκτήτες οχημάτων που φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας οι οποίες εκδόθηκαν στην Σερβία. Υπολογίζεται ότι περίπου 6000 οχήματα στο Βόρειο Κόσοβο κυκλοφορούν με σερβικές πινακίδες. 

Ανταπόκριση – Βελιγράδι: Νίκος ΠέλπαςΠηγή: ertnews.gr