Σερβία: Κανονικά η παρέλαση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας παρά την απαγόρευση – Για «υβριδικό πόλεμο» κάνει λόγο ο Αλ. Βούτσιτς

Νεα


Η πορεία υπερηφάνειας που διοργανώνει σήμερα στο Βελιγράδι η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα της Σερβίας, ως κορύφωση των εκδηλώσεων του «EuroPride 2022», θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την απαγόρευση. Σημειώνεται ότι η αστυνομία της πόλης του Βελιγραδίου την περασμένη Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, εξέδωσε απόφαση απαγόρευσης της πορείας για λόγους δημόσιας ασφάλειας. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή και θα παρελάσουν σε κεντρικούς δρόμους του Βελιγραδίου. Η πορεία θα ξεκινήσει συμβολικά έξω από το συνταγματικό δικαστήριο το οποίο στο παρελθόν τέσσερις φορές έκρινε ως αντισυνταγματικές ανάλογες αποφάσεις των αρχών.

Η εισαγγελία του Βελιγραδίου ανακοίνωσε ότι η απόφαση απαγόρευσης της πορείας υπερηφάνειας δεν έχει ανακληθεί από την αστυνομία και προειδοποίησε ότι όσοι την παραβούν θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.

Η απαγόρευση της πορείας καταδικάστηκε από τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και από θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χθες, οι Πρέσβεις 20 δυτικών χωρών μεταξύ των οποίων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλια και την Γερμανία υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν την πολιτική ηγεσία της Σερβίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και οι αρχές να διασφαλίσουν την ομαλή πραγματοποίηση της πορείας υπερηφάνειας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σχολιάζοντας τις παρεμβάσεις από…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr