Σάμος: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022» της Πυροσβεστικής

Τα Νεα της Περιφερειας


Την αντιμετώπιση υπό ρεαλιστικές συνθήκες πυρκαγιάς μεγάλης έκτασης, με την κινητοποίηση των επιχειρησιακών δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων φορέων στη δασοπυρόσβεση, περιλάμβανε το σενάριο της άσκησης δασικής πυρκαγιάς με την κωδική ονομασία «ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2022», που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη σε δασική έκταση της Κοινότητας Παλαιοκάστρου του Δήμου Ανατολικής Σάμου, πλησίον της παραλίας «Κέρβελη».

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική περιοχή με έντονο ανάγλυφο και πυκνή βλάστηση, η οποία βρισκόταν πλησίον παραλίας στην οποία την στιγμή εκδήλωσης του συμβάντος υπήρχε μεγάλος αριθμός λουομένων.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Π.Υ. Σάμου αντιμετωπίζει εξ’ αρχής το συμβάν ως σοβαρό, εξαιτίας της υψηλής επικινδυνότητας της ημέρας, της πυκνής βλάστησης, του έντονου ανάγλυφου της περιοχής και της παρουσίας μεγάλου αριθμού ατόμων, κλιμακώνοντας και κινητοποιώντας ανάλογα ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Σε πρώτη φάση επιχειρείται η εκκένωση της παραλίας δια μέσω θαλάσσης με την βοήθεια πλωτών μέσων, ενώ παράλληλα οι δυνάμεις καταστολής επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς στα δύο κύρια μέτωπα της. Ωστόσο εξαιτίας της μορφολογίας και των ισχυρών ριπαίων ανέμων, δεν καθίσταται εφικτό και η πυρκαγιά κινείται δυτικά προς τον κόμβο Παλαιοκάστρου – Κέρβελης.

Το σύνολο των δυνάμεων μετακινείται προς τον κόμβο προκειμένου να ανακοπεί η πυρκαγιά πριν εισέλθει…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr