Ρωσία: Δημοψηφίσματα εν μέσω αντιδράσεων – Ανησυχίες για κλιμάκωση

Νεα


Σε εξέλιξη βρίσκονται τα «δημοψηφίσματα» για προσάρτηση στη Ρωσία των κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από το Κίεβο και τη Δύση.

Έως και την Τρίτη, οι επαρχίες του Λουχάνσκ, του Ντονέτσκ, της Χερσώνας και της Ζαπορίζια καλούνται να αποφασίσουν αν θα ενωθούν με τη Ρωσία ή όχι.

Η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί από πόρτα σε πόρτα, μπροστά στα σπίτια.

Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, στις 27 Σεπτεμβρίου. Η Ουκρανία κάνει λόγο για παρωδία. «Αυτά τα δημοψηφίσματα που είναι εικονικά δημοψηφίσματα, μία παρωδία, ένα νέο είδος χειραγώγησης, δεν έχουν καμία νομική αξία, ή αποτέλεσμα. Δεν θα τα αναγνωρίσουμε» λέει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας.

Την ίδια στιγμή, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργ. Ην. Εθνών ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσάις Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε μύδρους κατά της Ουκρανίας και της Δύσης. «Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ουκρανία έχει γίνει ένα εντελώς ολοκληρωτικό κράτος που μοιάζει με ναζί, όπου καταπατούνται οι κανόνες του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού.

Την ίδια ώρα, στα αεροδρόμια και τα χερσαία σύνορα της Ρωσίας επικρατεί χάος, από πολίτες που προσπαθούν…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr