Π. Παπασεβαστός: Τραγικές οι συνθήκες για τους ψαράδες στα Δωδεκάνησα

Τα Νεα της Περιφερειας


Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της περιοχής στα Δωδεκάνησα καθώς βλέπουν μέρα με την μέρα να μειώνεται η αλιευτική τους δραστηριότητα και να μένουν χωρίς εισόδημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου επαγγελματιών ψαράδων Κω-Νισύρου Πέτρος Παπασεβαστός στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου “ο κλάδος βάλλεται από παντού ενώ μόνο υποσχέσεις και λόγια εισπράττουν από το κράτος οι 11.000 πανελλαδικά  επαγγελματίες αλιείς από τους οποίους 5.000 είναι στα Δωδεκάνησα”.

’’Τον ψαρά δεν τον προστατεύει κανείς” υποστήριξε ο  κ Παπασεβαστός “στερώντας μας ακόμα και  τη δυνατότητα να αλιεύσουμε  τα Λεοντόψαρα και τους Λαγοκέφαλους, που καταστρέφουν τα δίχτυα και το γόνο και αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, αντίθετα με τη Κύπρο η οποία τα έχει επικηρύξει”

Υποστήριξε ότι “ο κλάδος οδηγείται σε εξαθλίωση καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τεράστια έξοδα, από τα τέλη πλοίων που θέλει ένα σκάφος το χρόνο, περί τα 500 ευρώ ,τα δίχτυα ,το κόστος των οποίων ανήλθε από τα 12 ευρώ το κιλό στα 18, το δορυφορικό σύστημα που επιβάλλει το υπουργείο κάθε τρίμηνο ύψους 250 ευρώ για έλεγχο, μέχρι τα καύσιμα όπου το τράνζιτ από 0,50 ανήλθε στο 1.40 ευρώ”.

‘’Δεν βγαίνουμε με τίποτα, όταν ένα σκάφος θέλει την ημέρα τουλάχιστον 60-70 ευρώ για να κάνει  μεροκάματο’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου ενώ “ακόμα και τα ψίχουλα των 1000 ευρώ από το πρόγραμμα του περυσινού Αυγούστου που δικαιούνται 7.000 ψαράδες…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr