Πυρομετεωρολόγος στην ΕΡΤ: “Πολύ δύσκολο το Σαββατοκύριακο”

Νεα


Δυσοίωνη είναι η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς για το Σαββατοκύριακο με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κρούει τον κώδωνα κινδύνου.

Οι επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά την κλιματική αλλαγή ως αιτία για μία σειρά από φυσικές καταστροφές όπως καταδεικνύουν ολοένα και πιο συχνά επιστημονικές έρευνες.

Όπως αναφέρει πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας τα τελευταία 40 χρόνια η διάρκεια της ετήσιας διάρκειας πυρκαγιών έχει αυξηθεί κατά 14 ημέρες και η συχνότητα των ημερών με ιδανικό καιρό για να συμβούν τέτοιες καταστροφές έχει αυξηθεί κατά δέκα ημέρες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Με νέα ματιά» ο Πυρομετεωρολόγος και εντεταλμένος Ερευνητής ΙΕΠ/ΕΑΑ, Θοδωρής Γιάνναρος τόνισε ότι οι δυνατοί άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες χαμηλής υγρασίας αποτελούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών. Όπως είπε, οι ίδιες σχεδόν συνθήκες θα επικρατήσουν και τη Δευτέρα.

Ο κ Γιάνναρος τόνισε ότι θα πρέπει όλοι οι πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση ενώ με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή «θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις φωτιές».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), αύριο Κυριακή 3 Ιουλίου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) σε…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr