Πυρηνικά όπλα: Ο αφοπλισμός ανήκει στο παρελθόν

Νεα


Ο πυρηνικός τρόμος επιστρέφει στον πλανήτη, με τις υπερδυνάμεις να συσσωρεύουν καινούργιο πυρηνικό υλικό στα οπλοστάσιά τους και την κοινή γνώμη να παρακολουθεί με αγωνία το ράλι των εξοπλισμών ενώ την ίδια στιγμή το αντιπολεμικό κίνημα δείχνει απογοητευτικά αδρανοποιημένο.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη προειδοποιεί για μια νέα παγκόσμια κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών, με την Κίνα να πρωτοστατεί, και τους ακτιβιστές του αντιπυρηνικού κινήματος να γίνονται πλέον  μοναχικές φιγούρες.

Ο Ρούντιγκερ Λάνσελ κάθε Τρίτη μπαίνει στο αυτοκίνητό του και οδηγεί στην αεροπορική βάση της Μπούντεσβερ στο Μπέχελ στη δυτική Γερμανία.

Ο 83χρονος ακτιβιστής για την ειρήνη κάθεται σε μια καρέκλα κατασκήνωσης μπροστά από την πύλη και κάνει αγρυπνία Στόχος του «Να αποσυρθούν και να διαλυθούν τα όπλα που βρίσκονται στο Μπέχελ” , λέει τηλεφωνικά στη DW.

Περίπου 20 πυρηνικές βόμβες βρίσκονται αποθηκευμένες στο Μπέχελ προορισμένες να χρησιμοποιηθούν από Γερμανούς πιλότους μαχητικών σε περίπτωση επίθεσης. Ο Λάνσελ διαμαρτύρεται για αυτή τη λεγόμενη «πυρηνική συγκατοίκηση».

Μόλις πριν από έξι μήνες, φαινόταν ότι ακτιβιστές της ειρήνης όπως ο Λάνσελ είχαν τους περισσότερους Γερμανούς στο πλευρό τους. Μια «Γερμανία χωρίς πυρηνικά όπλα» είχε επίσης τεθεί ως στόχος της νέας κυβέρνησης από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες, τους περιβαλλοντολόγους Πράσινους και τους νεοφιλελεύθερους…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr