Πρόστιμα σε επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν αποδείξεις στο MyDATA

Οικονομια


Διοικητικά και χρηματικά πρόστιμα προβλέπονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα φορολογικών αποδείξεων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Παράλληλα, μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο, επιχειρείται η ισονομία για την άρση στρεβλώσεων που υπήρχαν στο ισχύον καθεστώς για τις γονικές παροχές και τις δωρεές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή, όσες επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου του 2022 δεν διαβιβάζουν τα δεδομένα των αποδείξεων από τους φορολογικούς μηχανισμούς στην πλατφόρμα myDATA, τότε θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμα ενώ προβλέπεται και «λουκέτο» έως και 10 ημέρες.

Επίσης συστήνεται ο κρατικός Τειρεσίας ο οποίος θα συμβάλει στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ παρέχεται αναστολή πληρωμής χρεών από πληττόμενες επιχειρήσεις.
Επίσης μέσα στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται, ευνοϊκές ρυθμίσεις για αγρότες και επιχειρήσεις και καθώς αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ειδικότερα:

  1. Από την 1η Οκτωβρίου 2022 επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη διαβίβαση δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης, που εκδίδονται μέσω Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (Φ.Η.Μ.). Ειδικότερα σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων, ήτοι συνόψεων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής, που διαβιβάζονται στην…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr