Πρόεδρος ΣΟΕ: Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις, για ν’ αποτελέσει την ευχάριστη εξαγωγική έκπληξη της Ευρώπης

Οικονομια


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα έχει «όλες τις προϋποθέσεις για ν’ αποτελέσει την ευχάριστη εξαγωγική έκπληξη της Ευρώπης», εξέφρασε σήμερα, από την 86η ΔΕΘ, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων (ΣΟΕ), Μιχάλης Αργυρού, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια συντελείται μια θετική «σιωπηλή μεταμόρφωση στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας», η διεύρυνση του οποίου, όταν συμβαίνει, δεν οφείλεται πλέον σε απώλειες ανταγωνιστικότητας -σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στη δεκαετία του 2000. Ο κ. Αργυρού επισήμανε ακόμα ότι η σημερινή κρίση, που παρότι επηρεάζει την οικονομία, δεν είναι οικονομική, αλλά κυρίως γεωπολιτική, ανοίγει τον δρόμο και για ευκαιρίες.

Και αυτό διότι σε συνθήκες τόσο αυξημένης αβεβαιότητας, χώρες όπως οι ΗΠΑ, αλλά και ευρωπαϊκές, προσανατολίζονται πλέον στο «friend-shoring» και το «near-shoring», με άλλα λόγια προτιμούν να επενδύουν σε αγορές φιλικές ή κοντινές και με μεγαλύτερη ασφάλεια, κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), που αλλιώς θα κατευθύνονταν σε τρίτες χώρες. Περισσότερες επενδύσεις σημαίνουν μεγαλύτερη παραγωγή στην Ελλάδα και μεγαλύτερη παραγωγή φέρνει υψηλότερες εξαγωγές, είπε, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το ΣΟΕ.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, η Ελλάδα έχει πλέον γίνει πολύ πιο εξωστρεφής οικονομία, έχοντας διπλασιάσει τις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, στο 41% το 2021 από 22% το 2010. Επιπλέον, σε όρους…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr