Πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 18% από την τράπεζα Citi του Λονδίνου

Νεα


Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να ανέλθει στο 18,6% τον Ιανουάριο  – το υψηλότερο υψηλό για σχεδόν μισό αιώνα – λόγω της εκτίναξης των τιμών χονδρικής του φυσικού αερίου, σύμφωνα με νέα πρόβλεψη της Citi με βάση τις πιο πρόσφατες τιμές της αγοράς.

Η επενδυτική τράπεζα προέβλεψε ότι το ανώτατο όριο λιανικής τιμής της ενέργειας θα αυξηθεί στις £4.567 τον Ιανουάριο και στη συνέχεια στις £5.816 τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το τρέχον επίπεδο των £1.971 ετησίως.

Η πρόβλεψη της Citi είναι εννέα φορές πάνω από τον στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας. Εάν πραγματοποιηθεί δε, θα ήταν το υψηλότερο ποσοστό μετά από την κορύφωση του πληθωρισμού κατά το δεύτερο πετρελαϊκό σοκ του ΟΠΕΚ το 1979, όταν ο ΔΤΚ έφτασε στο 17,8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS).

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem θα ανακοινώσει την Παρασκευή το ανώτατο όριο της τιμής της ενέργειας για την περίοδο μεταξύ Οκτωβρίου και Ιανουαρίου, το οποίο οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν να αυξηθεί σε περισσότερες από 3.500 λίρες για τα νοικοκυριά με μέση κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή αύξηση 75 τοις εκατό στα τρέχοντα επίπεδα.

Ο ρυθμός πληθωρισμού ξεπέρασε τις προβλέψεις τους περισσότερους μήνες του τρέχοντος έτους, καθώς οι αυξήσεις των τιμών εξαπλώθηκαν στην οικονομία. Η ONS είπε ότι διαμορφώθηκε στο 10,1 τοις εκατό τον Ιούλιο, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών και το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών της G7.

Κορυφώνεται η…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr