Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου: H EΡΤ στην Παναγία Σουμελά – Επιτάφιοι και προσευχές παντού (video)

Νεα


Παραμονή της μεγαλύτερης γιορτής της Ορθοδοξίας μας και πλήθος κόσμου συνέρρευσε στις εκκλησιές ανά την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί αύριο στην Τήνο για τον εορτασμό, ενώ θα παραστεί και στις εκδηλώσεις για την επέτειο τορπιλισμού της «Έλλης». Το Ευαγγέλιο της Κυριακής, της 9ης εβδομάδας του Ματθαίου, με τα Προεόρτια της Κοιμήσεως της Θεοτόκου έψαλαν στην Παναγία τη Γηροκομίτισσα στην Πάτρα, μια εκκλησία του 10ου αιώνα, χτισμένη σε λόφο. Δεήσεις και προσευχές από τους πιστούς ακούγονται από τις Μητροπόλεις έως τα απομακρυσμένα ξωκλήσια, μια ημέρα πριν «το Πάσχα του καλοκαιριού» .

Στην Τήνο τελείται επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο του καταδρομικού ΕΛΛΗ από τον δήμαρχο Τήνου, τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και τον Αρχηγό του Στόλου.

Στις 7 και μισή το πρωί ψάλθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε η Θεία Λειτουργία και στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.

Στην Παναγιά Σουμελά πολλοί προσκυνητές μένουν όλες αυτές τις ημέρες είτε σε σκηνές είτε σε τροχόσπιτα.

Πιστοί και προσκυνητές παρακολούθησαν τη λειτουργία και στην Κέρκυρα. Στο ορεινό χωριό του Σταυρού, 13 χλμ. έξω από το κέντρο της πόλης, και στον Ιερό Ναό της Kοιμήσεως της Θεοτόκου Παναγιάς Μαρίας.

Παραμονή της Παναγιάς στην Κέρκυρα το φαγητό που μαγειρεύουν οι νοικοκυρές είναι πάντα νηστίσιμο, με τα «ορφανά» μακαρόνια να έχουν την τιμητική τους σε μοναστήρια και σπιτικά.

Λιτός και κατανυκτικός είναι ο εορτασμός της κοιμήσεως της Θεοτόκου στην…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr