Προεδρικές εκλογές στην Κολομβία: Ισχυρό προβάδισμα του κεντροαριστερού Γ. Πέτρο στον α’ γύρο – Θα αναμετρηθεί με τον λαϊκιστή Ρ. Ερνάντεζ

Νεα


Η εκλογή για την Προεδρία της Κολομβίας θα κριθεί στον δεύτερο γύρο στις 19 Ιουνίου μεταξύ του αριστερού Gustavo Petro και του λαϊκιστή Rodolfo Hernández, ενός υποψηφίου που κατάφερε να εκδιώξει τον δεξιό Federico Gutiérrez στην τελική ευθεία της εκστρατείας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο, που είναι αρμόδιο για τη διοργάνωση των εκλογών και με την καταμέτρηση σχεδόν 100%, ο Πέτρο, υποψήφιος για το Ιστορικό Σύμφωνο, συγκέντρωσε 8.526.352 ψηφοδέλτια, που ισοδυναμούν με 40,32%, ακολουθούμενος από τον Hernández, την έκπληξη της ημέρας με 5.952.748 ψήφους, που αντιπροσωπεύουν το 28,15%.
Στην τρίτη θέση στην προκαταμέτρηση βρίσκεται ο μεγάλος χαμένος της ημέρας, ο πρώην δήμαρχος του Μεντεγίν Φεντερίκο «Φίκο» Γκουτιέρες, του δεξιού συνασπισμού Ομάδα για την Κολομβία.
Ο Gutiérrez έλαβε 5.057.284 ψήφους, που ισοδυναμούν με 23,91%, και πίσω του βρίσκεται ένας άλλος πρώην δήμαρχος του Medellín που βουλιάζει σε αυτές τις εκλογές, ο Sergio Fajardo, από τον συνασπισμό Centro Esperanza, με μόλις 888.413 ψηφοδέλτια (4,20%).

Η πρώτη θέση του Πέτρο ήταν αναμενόμενη αφού όλες οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου το έδειχναν, αλλά η επιθυμία του να κερδίσει την Προεδρία στον πρώτο γύρο δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί καθώς δεν έφτασε στο μισό συν ένα των έγκυρων ψήφων αυτήν την Κυριακή.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν επίσης τον μηχανικό και επιχειρηματία Rodolfo Hernández, 77 ετών και υποψήφιο του League of Anticorruption Leaders, στην τρίτη θέση, αλλά η ψήφος του ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη και θα τον δούμε στο ψηφοδέλτιο με τον…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr