Πού καταφεύγουν όσοι επιστρατεύονται και δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο στην Ουκρανία

Νεα


«Πώς μπορώ να αποφύγω να με στείλουν στον πόλεμο στην Ουκρανία;» Το ερώτημα βασανίζει χιλιάδες Ρώσους εφέδρους από την Τετάρτη που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση. Πρόκειται για 300.000 άνδρες. «Δεν θέλω να με χρησιμοποιήσουν ως τροφή για κανόνια», δήλωσε ένας από αυτούς στους Moscow Times.

Η ειδικός σε θέματα Ρωσίας Άννα Κόλιν Λεμπέντεφ αφηγείται έναν διάλογο που άκουσε την Τετάρτη σε δρόμο στο Παρίσι. Μια νεαρή κοπέλα φωνάζει στα ρωσικά στο τηλέφωνο: «Μαμά, βρες κάτι, σπάσε του το πόδι ή το χέρι, έτσι θα κερδίσει δύο – τρεις μήνες καθυστέρηση. Νοικιάστε του ένα μικρό διαμέρισμα για να κρυφτεί. Και μετά κάτι θα σκεφτώ…».

(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Για όσους είναι υγιείς, ο ευκολότερος τρόπος να αποφύγουν την κατάταξη είναι να φύγουν από τη χώρα. Μόλις δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση, όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό έγιναν ανάρπαστες. Οι τιμές εκτοξεύτηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και δεν υπάρχουν πλέον διαθέσιμες θέσεις για τις επόμενες ημέρες. Αυτό ισχύει για τις απευθείας πτήσεις προς γειτονικές χώρες, όπως η Αρμενία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν. Η Σερβία είναι η μόνη χώρα που τους επιτρέπει να προσγειωθούν στην καρδιά της ευρωπαϊκής ηπείρου. Οι τελευταίες θέσεις για το Βελιγράδι πωλούνται ακριβά. Μετά την επιβολή κυρώσεων από τις δυτικές χώρες, και η Τουρκία έχει επίσης γίνει δημοφιλής προορισμός για τους Ρώσους. Οι επόμενες πτήσεις για την…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr