ΠΟΥ: Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς εξαιτίας της διακοπής εμβολιασμών στη διάρκεια της πανδημίας

Νεα


Στρασβούργο, Ανταπόκριση: Κώστας Δαβάνης 

Αυξάνονται σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας με γρήγορους ρυθμούς παγκοσμίως τα κρούσματα ιλαράς και ως εκ τούτου υφίσταται κίνδυνος για εκατομμύρια παιδιά να κολλήσουν. Μάλιστα ο αριθμός των αναφερθέντων κρουσμάτων ιλαράς το πρώτο δίμηνο του 2022 ήταν 79 % υψηλότερος από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.

 Ο λόγος της αύξησης είναι ότι πάρα πολλά παιδιά δεν εμβολιάζονται. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι τα προγράμματα εμβολιασμού διακόπηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, εν μέρει επειδή οι χώρες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν πόρους που προορίζονταν για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς αλλού.

Επιπλέον, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπισμένοι λόγω πολέμων και συγκρούσεων στην Ουκρανία, την Αιθιοπία, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, των οποίων τα παιδιά δεν εμβολιάζονται όταν φεύγουν. Εάν αρθούν οι κανόνες που θεσπίστηκαν λόγω του κορονοϊού, υπάρχει κίνδυνος μεγάλων εστιών της εξαιρετικά μεταδοτικής ιογενούς νόσου. 

 Η ιλαρά μεταδίδεται με σταγονίδια από τον βήχα, το φτέρνισμα και την ομιλία. Οι πάσχοντες έχουν πρώτα συμπτώματα γρίπης και μετά δερματικό εξάνθημα. Τυπικές επιπλοκές είναι προσβολής του μέσου ωτός και η πνευμονία, σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εγκεφαλίτιδα. Η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Επιπλέον, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι εξασθενημένο στα μολυσμένα άτομα και μπορούν να προσβληθούν από άλλες…Διαβάστε τη συνέχεια: ertnews.gr